E-mail voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief om het laatste nieuws en artikelen te ontvangen

  Wat heb jij op je lever? 

  De lever is niet direct een orgaan dat top of mind is als we het voornemen hebben aan onze gezondheid te werken. Zeven jaar geleden heb ik letterlijk aan den lijve ondervonden hoe dit bijzondere orgaan betrokken is bij vitale functies zoals een gezonde energiebalans, goede spijsvertering, gezonde hormoonbalans, zuiveren van je bloed, omzetten van voedingsstoffen in bruikbare stoffen, neutraliseren en afvoeren van gifstoffen, je slaapkwaliteit. Sindsdien ben ik geïntrigeerd over de complexiteit en magische functies van dit bijzonder orgaan. Ik ben ervan overtuigd dat kennis en af en toe bewust stilstaan bij hoe ons lichaam werkt, bijdraagt aan het maken van gezonde keuzes.   

  Tijd dus om de lever in spotlight te zetten en drie tips hoe je dit magische orgaan liefdevol kan ondersteunen.  

  Onze lever is een complexe chemische fabriek 

  Je kan de lever vergelijken met een complexe fabriek met honderden functies. Laten we stilstaan bij een aantal belangrijke functies. 

  1. Verdeling en onderhoud van de energievoorraad van ons lichaam. Na het verteringsproces in maag en darmen gaan voedingsstoffen eerst naar de lever om bewerkt en omgezet te worden in bruikbare voedingsstoffen en energie voor onze miljarden cellen. Hiermee is de lever de belangrijkste orgaan dat verantwoordelijk is voor de verdeling en onderhoud van de energievoorraad van ons lichaam.
  2. Zuiveren of ontgiften. Ook schadelijke stoffen die ons lichaam binnenkomen (medicatie, alcohol, bestrijdingsmiddelen, kunstmatige toevoegingen in voeding, etc) worden onschadelijk gemaakt en afgevoerd met de urine en/of ontlasting.
  3. Maken van belangrijke eiwitten. Deze eiwitten spelen een belangrijke rol bij onder andere de bloedstolling en afweer.
  4. Maken van gal, Gal zorgt voor een betere vertering en opname van vetten.  De lever maakt van vetzuren ook cholesterol aan. Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor o.a. onze geslachtshormonen.
  5. Produceren van warmte. Door de honderden activiteiten die de lever uitvoert komt veel warmte vrij. Deze warmte wordt gebruikt om ons lichaam op temperatuur te houden. Vooral in rust is de lever de belangrijkste warmtebron voor onze lichaamstemperatuur.
  6. Hormonale balans. Je lever speelt een belangrijke rol in een gezonde hormoonbalans  door het afbreken en afvoeren van hormonen die hun werk gedaan hebben.  Je kunt je voorstellen dat onze lichaamsprocessen ontregeld raken als deze hormonen in ons lichaam blijven circuleren

  Wist je dat onze organen ook emotionele anatomie hebben? 

  Vanuit de holistische wetenschap Ayurveda zijn lichaam én geest één geheel. Emotionele en lichamelijke klachten zijn al lang al in je gedachten aanwezig voordat ze zich uiten. Zo manifesteren negatieve gedachten zich na verloop van tijd zich als aandoeningen. Vanuit dit perspectief creëren onze ‘emoties’ ook afvalstoffen die onze lever belasten. Emoties die met onze lever verbonden zijn, zijn boosheid, frustratie, negatieve gedachten, depressie en stress in het algemeen.  Het op een gezonde manier uiten van je emoties draagt bij aan een gezonde lever. Ken je de gezegden ‘wat heb jij op je lever? of ‘je gal spugen’ nu beter plaatsen?

  Overbelasting lever

  We staan dagelijks of regelmatig bloot aan zeer belastende factoren voor onze lever zoals: stress, bewerkte voeding (suikers, fastfood) koffie, roken, alcohol, medicatie. Ondanks dat je lever veel kan hebben en de fabriek 24 x7 voor ons aan het werk is, kan je je wel voorstellen dat zij overbelast kan raken. 

  Een overbelaste lever geeft (vage) klachten die je niet direct in verband brengt met je lever. 

  • Opgeblazen gevoel
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Verminderde eetlust
  • Slecht slapen
  • Jeuk
  • Buikpijn
  • Stinkende ontlasting
  • Winderigheid
  • Slecht ruikende adem
  • Vocht vasthouden
  • Eczeem
  • Obstipatie of diarree
  • Depressief gevoel
  • Snel geïrriteerd 
  • Hoofdpijn

  Zeven tips voor wat extra TLC (Tender Loving Care) voor je lever

  1. Meditatie tegen stress. Of een andere activiteit waar je tot rust komt. 
  2. Bitter is de smaak van de lever. Je lever wordt blij van groenten, fruit en kruiden met bittere smaak zoals rucola, witlof, grapefruit, kurkuma.  
  3. Vermijd alcohol, nicotine, cafeïne en bewerkte voedingsmiddelen. 
  4. Eet geen grote maaltijden.
  5. Eet je volgende maaltijd pas als je vorige maaltijd verteerd is. Je kan dit testen door een paar slokjes heet water te drinken. Als je maaltijd nog niet verteerd is komt de smaak naar boven. 
  6. Start je ochtend met een groot glas warm (300 ml) water met een verse geperste halve citroen. Volgens de Ayurveda  ondersteun je hiermee je lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen die de lever in de nacht heeft opgebouwd. Ik drink mijn citroenwater met een rietje ter bescherming van mijn tandglazuur tegen het zuur van de citroen. 
  7. De Ayurvedische heetwaterkuur is een goedkope en effectieve manier om je lever te ondersteunen. Meer weten https://www.mastermyenergy.com/heetwaterkuur/

  Radha Poeran
  Voedings- en gezondheidscoach

  Over Radha Poeran

  Passie, humor, energie, deskundigheid en samen resultaten halen. Dat is waar ik voor sta. Mijn missie? Jouw energie laten stromen om een leven te creëren waar jij blij van wordt!

  Vitaliteitscoach: Orthomoleculair therapeut – Natuurvoeding – Hormonen – Art of Breathing – Ayurvedisch Marmatherapie – SriSri Yoga trainer | Vitaliteitsadviseur bedrijven