YES ik heb een energiedip

Email voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsletter om bij te blijven van het laatste nieuws en artikelen

  YES ik heb een energiedip

  YESSS IK HEB EEN ENERGIEDIP!

  Van een energiedip word je toch niet blij. Of wel? Ik zie het als kans om even een herstelmoment voor mijzelf te pakken. Eigenlijk zegt ons lichaam hiermee, lieve …. het is tijd voor ‘you & me time’. In mijn blogs wil ik je uitnodigen op een andere manier met signalen van ons lichaam om te gaan. Dit keer gaat het over de kracht van de adem. Wist je dat je met de adem in vijf minuten je energiedip kan transformeren naar een ‘energie-high’?
  Adem is leven. Leven is energie.

  Geen adem, geen zuurstof, geen leven….duh…dat weten we allemaal. Wat maakt de adem dan zo bijzonder? Nou …heb je even. Wist je dat er een hele wetenschap achter de adem zit. Dat de adem de meeste krachtige energiebron is. Sterker nog, je haalt direct meer energie uit de adem in vergelijking met voeding. Denk maar aan hoe lang je zonder eten kunt en hoe lang kan je zonder de adem? (Er zijn momenten dat dit bij mij gelijk op gaat 😊) Naast zuurstof zit in de lucht ook levensenergie. Misschien heb je wel gehoord van Chi, Qi of Prana, oosterse benamingen voor levensenergie.

  Onze cellen kunnen niet zonder zuurstof en levensenergie, een tekort heeft direct invloed op ons energieniveau. Ons lichaam is doorgaans van nature een perfect functionerend systeem. Als wij niet goed ademen hebben we een continue niet direct zichtbare energielek. Ons lichaam communiceert dat met ons, je voelt je moe, futloos, chagrijnig. Wat doen we dan? We eten vaak meer voeding dan we nodig hebben. We verwarren honger naar levensenergie vaak met honger naar suiker, koffie, brood of meer slaap.
  Even een bewustwordingsoefening
  Terwijl je dit leest, word je bewust van je ademhaling. Hoe adem je? Is je adem hoog, oppervlakkig, of juist diep en zet je buik in en uit? Stroomt de lucht soepel in en uit je neus, haperend of iets geforceerd? Sluit je ogen één minuut (wel eerst deze zin lezen😊) en blijf je adem waarnemen zonder het te forceren. Je hoeft je alleen bewust te worden van hoe je ademt, zonder na te denken of het goed of fout is.

  Herhaal deze bewustwordingsoefening een paar momenten op de dag en leer je je eigen adem kennen. Heb je één soort adem of verandert je adem steeds? Zo ja, onder welke omstandigheden verandert je adem? En gebeurt er iets met je mind, heb je meer of minder gedachten? Mijn volgende blog gaat over de betekenis van verschillende ademhalingsritmes.
  Ervaar de wetenschap van de adem
  Juist omdat de adem een natuurlijke mechanisme is, is het een krachtige tool om in te zetten. Wat ik zelf heel mooi vind is dat als je de wetenschap van de adem wilt begrijpen je niet jaren hoef te studeren. De meest snelle en effectieve manier is door het te ervaren. Jouw systeem weet precies hoe het werkt, je moet het je alleen weer herinneren. Door een paar simpele doch effectieve ademhalingsoefeningen te leren beïnvloed je direct je lichamelijke én mentale energie. En hoe mooi, de adem heb je altijd bij je, je kan het overal toepassen.

   Meer weten en ervaren wat de kracht van de adem is, blijf mij dan volgen!

  Radha Poeran | Voedings- en gezondheidscoach

  Aanmelden voor nieuwsbrief