Fytonutrienten

Email voor Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsletter om bij te blijven van het laatste nieuws en artikelen

  Fytonutrienten

  WAT ZIJN FYTONUTRIËNTEN?

  Zijn fytonutriënten de sleutel tot een betere natuurlijke gezondheid?

  Kleurrijke fruitsoorten en groenten zien er smakelijk uit en ogen aantrekkelijk op het bord. Bovendien kunnen ze ons helpen langer te leven! Gekleurde plantaardige voeding bevat allerlei fytonutriënten. Dit is de stof die verantwoordelijk is voor de levendige, rijke kleuren en de karakteristieke smaken en geuren. Daarnaast wordt aangenomen dat fytonutriënten de menselijke gezondheid bevorderen (1).

  Welke rol spelen vitamines in het lichaam?

  Vitamines zijn de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven. Ze vervullen honderden taken, van het verstevigen van botten tot het genezen van wonden, het versterken van het immuunsysteem en het herstellen van beschadigde cellen (2). Fytonutriënten zijn plantaardige stoffen die verschillende functies hebben afhankelijk van hun kleur. Dus als u groente en fruit met voldoende variatie in kleur eet, zorgt u ervoor dat uw lichaam optimaal van alle gezondheidsbevorderende eigenschappen profiteert.

  Welke groente- en fruitsoorten bevatten de beste vitamines?

  Rood = lycopeen
  Rode groente- en fruitsoorten zijn rijk aan carotenoïde lycopeen. Deze stof heeft sterke antioxiderende eigenschappen die schade aan uw lichaam door schadelijke vrije radicalen kunnen voorkomen.
  Waar zit lycopeen in? Tomaten, appels, rode bieten, watermeloen, blauwe druiven, rode paprika’s, rode uien, cranberry’s, frambozen

  Oranje en geel = bèta-kryptoxanthine
  Bèta-kryptoxanthine wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en is een essentiële voedingsstof voor het gezichtsvermogen, de groei en ontwikkeling en het immuunsysteem (3).  Het ondersteunt ook de communicatie tussen cellen.
  Wat is bèta-kryptoxanthine? Wortels, zoete aardappelen, gele paprika’s, sinaasappels, bananen, ananas, mandarijnen, mango, abrikozen, pompoen (muskaat-, eikelpompoen), perziken, meloen, maïs

  Groen = sulforafaan, isocyanaat en indool
  Groene groente- en fruitsoorten bevatten hoge concentraties sulfofraan, isocyanaat en indool: allemaal antioxidanten die je gezondheid beschermen.
  Wat is sulforafaan, isocyanaat en indool? Spinazie, avocado’s, asperges, kool, spruiten, kiwi’s, groene thee, groene kruiden (munt, rozemarijn, salie, tijm en basilicum), artisjokken, alfalfa

  Blauw en paars = anthocyaan
  Anthocyanen zijn de krachtige antioxidanten in blauwe en paarse fruit- en groentesoorten. Ze bestrijden vrije radicalen en hebben een ontstekings- en virusremmende werking.
  Waar zit anthocyaan in? Bosbessen, bramen, vlierbessen, concord-druiven, rozijnen, aubergines, pruimen, vijgen, lavendel, paarse kool

  Wit en bruin = allicine, quercetine en kaempferol
  Ze zijn misschien niet zo kleurig, maar de witte en bruine groente- en fruitsoorten verdienen zeker een plaats op uw bord!  Allicine zit in knoflook en helpt tegen een hoge bloeddruk en hoge cholesterol (4). Andere witte en bruine groente- en fruitsoorten bevatten antioxidantflavonoïden zoals quercetine en kaempferol, die ontsteking kunnen verminderen en het immuunsysteem versterken (5).
  Waar zit allicine, quercetine en kaempferol in? Knoflook, uien, bloemkool, prei, champignons, pastinaak

  Omdat alle gekleurde groente- en fruitsoorten fytonutriënten bevatten die verschillende functies vervullen, is het belangrijk voor een goede natuurlijke gezondheid dat u een verscheidenheid aan kleuren eet. Vergeet niet dat tussendoortjes zoals appels en wortels ook meetellen. Hoe groter de kleurvariatie, hoe aantrekkelijker uw bord eruit ziet en hoe groter de gezondheidsvoordelen!

  (1) Harvard Health Publishing: Phytonutrients – paint your plate with the colors of the rainbow
  (2) Help Guide: Vitamins and minerals
  (3) NCBI:Beta-cryptoxanthlin as a source of vitamin A
  (4) Taylor & Francis Online: Allicin and other functional active components in garlic – health benefits and bioavailability
  (5) Springer Link: Flavanoids in food and their health benefits

  Bron: Lifeplus formula https://www.lifeplusformula.com/nl/voedingssupplementen/wat-zijn-fytonutrienten

  Aanmelden voor nieuwsbrief